Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Odhalte s námi tajemství slova Jamboree

Než Vám prozradíme, co se pod ním skrývá, je třeba nejdříve říct, že souvisí se skauty a jejich hnutím. Slovo totiž vymyslel zakladatel světového skautského hnutí sir Robert Baden-Powell. Údajně…

  • Publikováno: 02. 07. 2015

Jamboree je velké skautské setkání pořádané na národní nebo mezinárodní úrovni. První světové skautské jamboree se uskutečnilo již v minulém století, přesně v roce 1920 ve Velké Británii. Až na výjimky proběhlo celkem 21 celosvětových jamboree ve čtyřročních periodách. Stejně jako třeba olympijské hry se tato velkolepá akce koná v různých zemích světa a potká se na ní tisíce skautů a skautek, aby vždy zažili týdny plné aktivit a dobrodružství. Poslední Jamboree bylo 22nd World Scout Jamboree v roce 2011 ve Švédsku u Rinkaby.

Hlavním smyslem Jamboree je poznání lidí různých národností, kultur, jazyků a náboženství a je to velká příležitost pro všechny zúčastněné jak poznat spoustu nových přátel, zdokonalit se v angličtině nebo jiném jazyce a poznat skauting z globálního hlediska. Zároveň skauti ukazují celému světu to, co už chtěl ukázat jejich zakladatel: přátelství všech lidí bez rozdílu pohlaví, národnosti, jazyka nebo vyznání. Kromě již zmíněných aktivit se skauti na setkání ale také vzdělávají vtipnou formou a hrou ve věcech globálních problémů (odpad, diskriminace, lidská práva) nebo si zkoušejí různé pokusy a zajímavosti. Věkové rozpětí návštěvníků je mezi lety 14 a 17 a tito mladí lidé jsou doprovázeni a podporováni dospělými dobrovolníky. Skauti zároveň prezentují svou zemi na vlastním výstavním prostoru.

Jamboree 2015

Letos se Jamboree koná na přelomu července a srpna v zemi vycházejícího slunce – v Japonsku – konkrétně na ostrově Honšu a očekávaná účast je 40 000 mladých lidí z celého světa, přičemž do areálu mají možnost vstoupit i neskauti. Zajímavostí je, že světová setkání jsou hojně navštěvována osobnostmi z celého světa – pravidelně tam třeba můžete potkat švédského krále Carla Gustava XVI., řadu princů a knížat, prezidenty různých zemí či známé osobnosti. 

Češi na letošním Jamboree

Z České republiky na něj vyrazí kontingent o 274 členech, dva z nich se rozhodli, že na setkání dojedou napříč světadíly v legendární Škodě 120. Více si můžete přečíst v článku na Borovici. Ti ostatní zvolili pro cestu do Japonska jednodušší a rychlejší cestu letadlem.

Čeští skauti se na Jamboree prezentují kromě tradičních jídel, řemesel a tanců také podsadovými stany, u kterých se můžou pochlubit celosvětovým prvenstvím – na začátku 20. století je totiž vymysleli. Nám jsou dobře známy, ale stan s dřevěnou základnou a dvěma postelemi způsobuje opravdovou zvědavost mezi ostatními skauty z celého světa. Kolem stovky podsadových stanů pro japonské Jamboree vyrobila firma Tent wood a putují přibližně měsíc do Japonska po moři. Dorazit tam mají pár dní před začátkem akce.

Přejeme šťastnou cestu a spoustu nezapomenutelných zážitků celému kontingentu.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...