Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Nová netolická kálečka a historické potrubí

V těchto dnech přibyla na hladinu starobylého netolického rybníka Mnichu replika původní historické kálečky. Že nevíte, co je to kálečka? Kálečka je netolickou raritou, která se již nikde jinde…

  • Publikováno: 01. 08. 2009

Kálečka se z tradice stále obnovovala a ta poslední se rozpadla při odbahňování rybníka před několika lety. Letos se tedy vrací na místo, kde sloužila možná stovky let.
Nejvíce ji asi přivítají netoličtí patrioti, protože kálečka vždy patřila ke koloritu města. Uvítá ji ale i koupající se mládež nebo naopak v zimě bruslaři na přezouvání.

Asi před měsícem se na zdejší hrázi objevila další turistická zajímavost, dřevěný přístřešek s dřevěnými rourami. Jedná se o zrestaurované části historického výpustního potrubí z rybníka. Podle entrologické expertízy byla jedle, ze které je potrubí vyrobeno, skácena v období léta 1694 až jara 1695. Stáří druhého, borového kusu se nedá tak přesně určit, ale strom byl nejspíše skácen v intervalu let 1799 až 1824.

Obě obnovené památky, které doplňují naučnou stezku Historický krajina Netolicko, budou ještě opatřeny informačním panelem.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...