Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Nejhravější výstava všech dob ovládne Broumovsko – PLAY je zpět!

Veleúspěšný projekt, který po celém světě během jeho čtrnáctileté éry navštívily již 3 miliony návštěvníků, míří nově do Broumova.

  • Publikováno: 27. 03. 2014

Stejně jako na dalších místech je i zde dotýkání a užívání exponátů nejen povoleno, ale je klíčem k plnohodnotnému zážitku z celého projektu. Dnes, v den výročí narození Jana Amose Komenského, se v 10 hodin otevře unikátní velkolepá výstava PLAY Broumovsko v textilní továrně VEBA v Broumově.

Právě budova přádelny v Broumově byla pro mnohé umělce, jejichž hravá díla zde budou vystavena, velkou inspirací. Na ploše 4 500 m2 této textilní továrny vytvořil spoluautor projektu Petr Nikl spletitý labyrint z 1200 metrů tkanin, které vznikly právě v broumovské textilce. V zákrutech labyrintu je umístěno několik desítek uměleckých objektů. U žádného z nich však návštěvníci neuvidí cedulku „Prosíme nesahat!“ – naopak, všechny vystavené exponáty vybízejí ke hře, interakci a rozvíjí představivost.

„Takřka nekonečné bludiště nám v Broumově umožňuje vytvořit soubor mnoha herních hnízd, jež využívají a umocňují  magický potenciál starobylé tkalcovny. Výstava je plně interaktivní, je určena všem bez rozdílu věku, nabízí aktivní tvůrčí prostředí plné překvapení, sebereflexe, imaginace a spoluhry,“ zve na výstavu Jiří Wald – zakladatel projektu Orbis Pictus, jehož je PLAY součástí.

Mezi vystavenými objekty jsou k vidění kousky od Milana Caise, Ondřeje Smeykala, Petra Lorence a mnoha dalších. Chybět samozřejmě nemohou exponáty od Petra Nikla. Některé z vystavených instalací byly již představeny v rámci předchozích výstav cyklu, jiné jsou nové, vytvořené speciálně pro potřeby PLAY Broumovsko.

Na Broumovsku bude výstava PLAY otevřena do konce února 2015. Pak bude putovat opět v trochu jiné podobě po dalších koutech Česka a své putování zakončí v roce 2023 v holandském Naardenu, kde je pohřben Jan Amos Komenský, jehož dílo bylo pro celý projekt inspirací.

Výstava je součástí projektu Orbis Pictus PLAY, který od roku 2000 sklízí úspěchy nejen v Čechách, ale i po evropských metropolích. Poslední výstavu tohoto cyklu – Vikýře PLAY – navštívilo během jejího konání v pražské Malostranské Besedě 56 000 návštěvníků a stala se tak třetí nejnavštěvovanější výstavou v České republice. Kompletní seznam exponátů i s nákresy a další informace jsou k dispozici na www.playbroumovsko.cz a Facebookových strankách PLAY Broumovsko.

Každá výstava ze série Orbis Pictus přináší návštěvníkům nespočet interaktivních exponátů, které zapojují všechny smysly. PLAY Broumovsko ve spolupráci s Proregiony.cz navíc ještě podporuje rozvoj regionu soutěží, která by měla přitáhnout pozornost k tomuto regionu. Princip soutěže spočívá v tom, že každý návštěvník výstavy získá zdarma ke vstupence hrací kartu a po registraci může začít při návštěvě památek, zajímavých kulturních akcí a běžných nákupech na Broumovsku sbírat etikety od partnerů, jimiž jsou regionální výrobci, obchodníci a podnikatelé.

Hlavní slosovatelnou cenou je automobil, pro jehož výhru je třeba nasbírat během roku 70 etiket. Mimo to ale bude probíhat i měsíční slosování, v němž se bude soutěžit o další hodnotné výhry. Pro zařazení do měsíčního slosování je třeba nasbírat 25 etiket.

„Cílem doprovodné soutěže výstavy PLAY Broumovsko je, aby se lidé seznámili s celou škálou místních výrobků, využívali zdejší služby, poznávali zajímavé projekty, účastnili se kulturních, společenských či třeba sportovních akcí, vyhledávali historické památky a další turistické cíle,“ přibližuje doprovodný projekt Jiří Wald.

1. května se k výstavě v Broumově připojí ještě samostatná výstava Sensorium na zámku v Adršpachu. Ta rozvíjí „dvanáct smyslů člověka“ tak, jak o nich přemýšleli a učili Jan Amos Komenský či Rudolf Steiner.

Školní skupiny (mateřské, základní i střední školy) s pedagogickým doprovodem z celého Královéhradeckého kraje mají jednou za rok výstavu zcela zdarma, a to díky podpoře Karla Janečka a jeho nadace. Je však třeba si nejprve rezervovat termín návštěvy na internetových stránkách www.playbroumovsko.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...