Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Navštivte zajímavé expozice a programy v liberecké iQLANDII

Supermoderní 3D planetárium, humanoidní robot a stovky dalších ohromujících exponátů v deseti jedinečně pojatých expozicích – to je nové science centrum iQLANDIA. Navíc je v iQLANDII denně na…

  • Publikováno: 01. 07. 2014

EXPOZICE
Člověk aneb Cesta do hlubin lidského těla
V nejrozsáhlejší expozici nahlédnete do útrob lidského těla, otestujete vaše smysly, zjistíte, jak vše jednotlivě i dohromady funguje, a dokonce si sami můžete člověka složit – jako stavebnici. A právě tady také narazíte na jednu z našich největších atrakcí – humanoidního robota Thespiana, prvního v ČR!

Sexmisie aneb Vše o dospívání, milování, plození, rození i deviacích
Sexmisie vám velmi názorně, zábavně, a přitom citlivě odpoví na všechny otázky kolem sexuálního života. Expozice, přístupná od 12 let, byla připravena ve spolupráci se sexuology a dětskými psychology. Jedná se o největší výstavu svého druhu v celé Evropě! Z „matčina lůna“ se vydáte do sekcí JÁ, MY, ONI a TABU, plné moderních interaktivních exponátů, neuvěřitelných projekcí a zajímavých grafik. 

Zvuková věž aneb Mějte uši nastražené!
Zvuky libozvučné, ale i takové, co vás tahají za uši – tady uslyšíte všechny. Rozsahem nejmenší, zato umělecky nejvíce zaměřená expozice vám nabídne hudební exponáty, díky nimž pochopíte základní principy tvorby zvuků. Zvuková věž slouží i jako rozhledna, ze které je nádherný výhled na město a Ještěd.

Živly aneb Oheň, voda, země, vzduch
Čtyři přírodní živly, s nimiž si není radno zahrávat. U nás se jich ale bát nemusíte – všechny jdou jednoduchým tlačítkem vypnout. Na vlastní kůži tu zažijete tanec blesků, vichřici, zemětřesení i ohnivé 
tornádo. Také zjistíte, jak fungují solární, větrné a vodní elektrárny.

Věda v domě aneb Jak fungují věci, které denně používáme
Pojďte s námi nahlédnout pod povrch věcí, zjistit, na jakém principu funguje lednička, mikrovlnka, záchod, televize, žehlička, myčka nebo třeba auto. Prozkoumejte u nás útroby domu, to, co mu bublá a jiskří ve zdech, i kam všechny ty roury a trubky z kuchyní, koupelen a záchodů vedou.

Vodní svět aneb Vodní hrátky bez pláštěnky
Zaručeně vás ohromí první interaktivní vodní stěna Flash Wall v ČR! Barvy, světlo, voda tryskající až do výšky 3,5 metru a padající z výšky ještě o metr vyšší. Na vodní stěnu dokonce můžete promítnout vlastní vzkaz či obrázek. Hrát si s vodou budete u speciálních bazénků, plných trysek, mlýnků i malých přehrad. Pochopíte tu princip zdymadla a zjistíte, jaké nebezpečí na vás číhá pod jezem.

TUL aneb Svět nápadů a objevů
Nanotechnologie hýbou světem: Jak vzniká nanovlákno? Jak vypadá superinteligentní bunda? Čím jsou výjimečné fluorescenční a teplocitné materiály? To vše pochopíte na interaktivních exponátech Technické univerzity v Liberci. Budete moci na dálku ovládat robotické rameno, pohybem těla pronikat do hmoty či rozbíjet atomy. Při putování expozicí vás budou provázet virtuální průvodci.

Geo aneb Kosmonautem snadno a rychle
Simulátor Velkého třesku vám umožní prožít celý vývoj vesmíru v jedné minutě, na hvězdném skateboardu se proletíte sluneční soustavou a na Měsíci si vyzkoušíte, jak tu funguje ona záludná přitažlivost. Kdo má pro strach uděláno, troufne si na Hvězdný kolotoč a otestuje, jaké pocity zažívá kosmonaut při cestě do vesmíru.

GeoLab aneb Hurá do podzemí
Pod sklepními klenbami vás čeká přehlídka hornin a minerálů. Zahrajete si na jeskyňáře, prozkoumáte krápníky či jeskyni zvanou plazivka a také si vyzkoušíte práci se seismografem. A možná přijdete na kloub kvílivým zvukům, které vycházejí z nitra Země.

3D planetárium aneb Vesmír na dosah
Liberecké Planetárium patří ke světové špičce! Je vybaveno moderními 3D technologiemi, kterým uvěříte úplně všechno – třeba i to, že jste navždy ztraceni v černé díře. Projekční software disponuje rozsáhlou databází tisícovek astronomických objektů a přenese vás, kamkoliv si vzpomenete. Kromě unikátních projekcí o tajemstvích vesmíru vás tu čekají filmy o kosmonautice, evoluční teorii a další podle aktuální nabídky.

LEKTORSKÉ PROGRAMY
Science show
Denně speciální science show plné experimentů, výbuchů, ohňů a barev! Výroba zubní pasty pro slony, poprava gumového medvídka, exploze vodíku. Jaké to je sáhnout si na 500 tisíc voltů nebo si nechat polít ruku kapalným dusíkem o teplotě – 196 °C? Přijďte a zažijete na vlastní kůži! Zábavná science show se koná denně od 11 hodin a po oba dva víkendové dny od 16 hodin a Malou science show s Van de Graaffovým generátorem potom můžete zhlédnout od úterý do pátku od 15 hodin a každou sobotu a neděli od 13 hodin. 

Hurá do laboratoře!
Svět pod mikroskopem, výroba parfémů, tajemství neviditelného inkoustu, zázrak kyanotypie a mnoho dalších tematických workshopů, při nichž se sami stanete šílenými vědci a vynálezci. Tematický workshop se uskuteční každou sobotu a neděli od 14 hodin.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...