Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Najde se v Česku budoucí kosmonaut?

Dětská vesmírná posádka vzejde z konkurzu Expedice Mars 2014. Tak se jmenuje mezinárodní projekt, který už pojedenácté organizuje spolek Klub Domino, Dětská tisková agentura.

  • Publikováno: 22. 04. 2014

Do konkurzu se mohou hlásit děti mezi 13 a 18 lety, a to na stránce www.expedicemars.eu.

„Důležitý pro první výběr soutěžících je motivační dopis, který nám naznačí, proč zájemce o simulovaný let do vesmíru pozvat k další účasti,“ vysvětluje Milan Halousek 
z České kosmické kanceláře. 
Pak už soutěžící čeká samostatná práce v jedné z pěti odborností (palubní inženýr, lékař, astronom, dokumentarista, architekt). 
Z oboru lékařství bude třeba téma jak vybavit ordinaci pro let na Mars, z oboru architektury například jak by měla vypadat tělocvična na Marsu. Z prací porota vybere 25 nejlepších a jejich autoři postupují do semifinále. A z nich pak velitelé odborností vyberou 12 vítězů. Ti dostanou za odměnu týdenní pobyt v Evropském vesmírném centru, projdou kosmonautickým výcvikem a podniknou simulovaný let do vesmíru v raketoplánu.

„Není naším cílem najít následovníka Vladimíra Remka, ale kdo ví, dost možná že někdo z účastníků Expedice Mars se do vesmíru podívá,“ říká předseda spolku a admirál Expedice Mars Slávek Hrzal. A své tvrzení dokládá dalšími mezinárodními úspěchy těch, kteří v minulosti konkurzem Expedice Mars prošli. „Náš projekt je pro mnohé účastníky jakýmsi odrazovým můstkem, některým dětem doslova změnil představy o budoucím studiu a povolání,“ dodává Hrzal. Z účastníků prvních ročníků Expedice Mars jsou dnes studenti technických a přírodovědných oborů na vysokých školách, věnují se letectví a kosmonautice.

„Doufáme, že právě tahle generace, která je teď na základních a středních školách, by jednou mohla být tou, která začne létat na Mars. Protože se předpokládá, že by takové cesty mohly začít někdy kolem roku 2035. Tedy v době, kdy z těchto dětí budou pětatřicátníci, čtyřicátníci. A to je ideální věk pro odborníky 
na kosmonautiku a vědce,“ vysvětluje Halousek.

Na organizaci každého nového ročníku soutěže se podílejí i ti, kteří ji v minulých letech sami vyhráli. Například Michal Vyvlečka 
z Troubek u Přerova. Co jeho vlastně k účasti na Expedici Mars přivedlo? „Rozhodně to byla zvědavost a také touha po dobrodružství. Protože kosmický let, to je ohromné dobrodružství a v rámci celé Evropy ho mohou prožít jen výherci této soutěže, nikdo jiný tuhle možnost dětem nedává,“ říká velitel letošního ročníku Michal Vyvlečka.

Každoročně s dětmi do vesmíru letí i populární maskot. Letos po Krtečkovi a Čtyřlístku do kokpitu raketoplánu usedne i Hurvínek. Tak neváhejte a zkuste to. Do konkurzu Expedice Mars e můžete přihlásit do 11. června na www.expedicemars.eu.

Patronem Expedice Mars je kosmonaut Vladimír Remek a slovenský kosmonaut Ivan Bella. Projekt podporují poslankyně Evropského parlamentu Věra Flasarová a Monika Smolková.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...