Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Mistrovství Evropy ve hře go

V libereckém Centru Babylon minulý pátek odstartoval již 59. ročník mistrovství Evropy ve hře go, která vznikla před 4-5 tisíci let v Číně a je nejstarší deskovou hrou na světě.

  • Publikováno: 28. 07. 2015

Z Číny se rozšířila po celé východní Asii, kde je dodnes velmi populární. V posledních desetiletích však získává čím dál více příznivců i v dalších částech světa. Pravidla go jsou velmi jednoduchá a zvládnou je i malé děti: Dva hráči střídavě pokládají na desku své kameny a snaží se ohraničit si co největší území a zároveň obklíčit co nejvíce kamenů soupeře. I přes jednoduchost pravidel má go obrovský počet kombinací – zhruba 10800, což je nepředstavitelně více než např. u šachů (10200). To je také důvod, proč go zůstává poslední logickou hrou, v níž ještě počítače nedokáží porazit její nejsilnější hráče.

Před začátkem soutěže bylo zaregistrováno 850 účastníků ze 44 zemí světa, přičemž mezi 24 hráči v top skupině budou bojovat také čtyři Češi: mistr Evropy z roku 2012 Jan Šimara a bývalí juniorští mistři a vicemistři Evropy Ondřej Šilt, Lukáš Podpěra a Jan Prokop. České vyhlídky na úspěch proto vypadají velmi nadějně.

Vedle samotného mistrovství Evropy v Liberci proběhne celá řada dalších akcí: finále mistrovství Evropy týmů, dvanáct vedlejších turnajů, rozbory partií profesionálními hráči, turnaj počítačových programů hrajících go, otevřený hlavní turnaj, kterého se zúčastní nejen hráči z Evropy, ale také z Asie a Ameriky či dokonce z Austrálie či vědecká konference, která se bude mimo jiné věnovat umělé inteligenci ve hře go.

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...