Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Komentované prohlídky ve Veletržním paláci

Výstavy ve Veletržním paláci nyní s komentovanými prohlídkami s autorkou výstavy, umělci i samotným autorem vystavovaného díla.

  • Publikováno: 08. 11. 2013

Národní galerie v Praze pořádá v neděli 10. listopadu 2013 ve Veletržním palác setkání s umělci a historiky umění.

Od 14:30 se proto můžete těšit na komentovanou prohlídku JAN KOTÍK – UMĚLEC OČIMA UMĚLCE s autorkou výstavy Ivou Mladičovou a s umělci Stanisalvem Kolíbalem a Alešem Veselým.
Místo setkání je u pokladen Veletržního paláce, rezervace není nutná. Zvýhodněné vstupné 80 Kč / 50 Kč (studenti a senioři od 65 let) za vstup i program.

Jan Kotík jako malíř, grafik, designér, teoretik i pedagog v průběhu svého tvůrčího vývoje vždy aktuálně reagoval na živé umělecké evropské a americké tendence, se současnou snahou o osobitý výtvarný rukopis. Do roku 1969 žil v Praze, poté se přestěhoval do Západního Berlína. Vystavoval na Světových výstavách Expo (Paříž 1937, Brusel 1958, Montreal 1967), na Benátských bienále (1964 a 1976), v roce 1997 obdržel v Berlíně cenu Freda Thielera za malbu. Výstava poukáže na vzájemné vztahy mezi jednotlivými médii (malby, instalace, kresby, grafiky, užité umění, teoretické texty) napříč všemi etapami umělcovy tvorby. Kromě děl ze sbírek veřejných institucí bude uvedena řada kvalitních děl z majetku soukromých sběratelů z České republiky, Německa a USA.

Od 17:00 se pak můžete těšit na komentář monumentálního obrazu POD POVRCHEM s autorem vystaveného díla Janem Pištěkem.
Místo setkání je v Malé dvoraně Veletržního paláce, vstup i program jsou zdarma, rezervace není nutná.

Obraz s názvem Pod povrchem malíře Jana Pištěka (*1961) vznikl přemalováním plátna, které původně sloužilo jako ochrana podlahy v malířských dílnách Národního divadla v Praze. Je tedy výsledkem malování, ale rovnocenně i rozvíjení náhodných stop barvy. Malba evokuje postapokalyptické město, podzemí plné jinak neviditelných inženýrských sítí nebo ruinu, ne nepodobnou Veletržnímu paláci po požáru v roce 1974. Pozorování obrazu je jako rozkrývání tajemství, pohled pod fasádu moderního města. V Malé dvoraně Veletržního paláce se obrazu dostává nejen dostatečného prostoru, ale i zajímavého sousedství s podobně monumentálními díly Alfonse Muchy z cyklu Slovanská epopej. Dílo vznikalo v letech 2012 až 2013 a má rozměry 390 x 1380 cm. Vzhledem k jeho dimenzím je v běžných galeriích České republiky téměř nevystavitelné, s výjimkou mimořádných prostorů, jakým je Malá dvorana Veletržního paláce.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...