Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Hruboskalské skalní město vábí lezce i turisty

Český ráj leží necelých 50 km severovýchodně od Prahy. V tomto romantickém kraji ležícím na středním toku Jizery se snoubí rozmanitost přírodních krás s bohatými historickými památkami.

  • Publikováno: 01. 08. 2011

Hrady, zámky, lidová architektura. Právě proto již v 19. století hosté lázní Sedmihorky začali tuto část země nazývat Český ráj.

O jedinečnosti Českého ráje již bylo napsáno mnohé. Stačí vystoupat na horu Kozákov, Veliš, Zebín, Tábor, Vyskeř či Kopaninu a rozhlédnout se do kraje. Hrady, zámky, lesy, rozmanitá pískovcová skalní města, hluboká údolí střídají rovinaté úseky a rybníky. Český ráj je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí České republiky a je jen potvrzením kouzla krajiny a její různorodosti, a že byl nedávno vyhlášen i prvním geoparkem UNESCO v rámci České republiky.

Hruboskalsko patří mezi nejznámějším skalní města a je charakteristické impozantními věžemi dosahující výšky až 55 metrů a strmými kaňony.

Hruboskalsko je rozděleno do 3 hlavních oblastí: Dračí skály a Zámecká rokle, Kapelník, Maják a Údolíčka. Kvůli poměrně malé odolnosti pískovce a stálému působení řady vlivů nacházíme ve skalách nesmírné bohatství tvarů a forem. Proto je hruboskalsko oblíbenou oblastí horolezců.

Po vrcholové cestě vede Zlatá stezka Českého ráje s řadou vyhlídkových míst, jako je Mariánská vyhlídka, vyhlídka Na Kapelu, vyhlídka U Lvíčka, rozhledna Hlavatice. Pod Mariánskou vyhlídkou je symbolický hřbitov zahynulých horolezců.

Český ráj je možné navštívit mnohokrát, a přesto je vždy co objevovat. Stačí otevřít oči přírodním krásám.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...