Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Finále Expedice Mars

„Nejlepší týden v mém životě,“ shrnuje finále soutěže Expedice Mars účastnice Eliška Trampotová. Pokud se s Expedicí setkáváte poprvé, zapněte si bezpečností pásy a nasaďte přilbu, tohle bude…

  • Publikováno: 30. 11. 2015

Cesta hrdiny

Podle nejoptimističtějších odhadů by výprava ze Země na Mars dnešním astronautům trvala zhruba sedm měsíců. Účastníci Expedice Mars, mezinárodní soutěže pro mladé zájemce o vesmír a kosmonautiku, si nic neulehčili a od letenky na Mars je dělila přibližně stejná doba. Tzv. „cesta hrdiny“ započala letos v dubnu při slavnostním zahájení Expedice Mars 2015 v liberecké iQLandii. Od té doby se mohli zájemci registrovat na oficiálních stránkách soutěže expedicemars.eu, kde vyplnili psychologické testy a sepsali motivační dopis. Začátkem letních prázdnin každý obdržel zadání domácího projektu podle své odbornosti. Podobně jako v opravdové vesmírné posádce, někdo musí mít na starosti bezchybný provoz motorů, jiný zase pěstování plodin ve stavu beztíže. Budoucí astronauti se mohli hlásit do pěti odborností – architekt, astronom, dokumentarista, inženýr a lékař. Expedice tak dává možnost zapojit se všem na základě toho, co je doopravdy baví.

Autoři nejlepších projektů se v říjnu setkali na semifinále v malé obci Terchová na Slovensku. Během hektického víkendu nabitého aktivitami a hrami velitelé testovali jejich znalosti a schopnost týmové spolupráce při tvorbě odbornostního projektu. Vědecké postery jednotlivých projektů budou v iQLandii k vidění v dubnu následujícího roku během Dnů kosmonautiky. A pokud jste do iQLandie zavítali už začátkem listopadu tohoto roku, možná se vám na chodbách či mezi exponáty podařilo zahlédnout podivné entity v modrých kombinézách. Ne, nejednalo se o blízké setkání třetího druhu, ale o finalisty Expedice Mars 2015.

Finále: Boj o kyslík

Po vyhlášení finalistů a slavnostním předáním letenek se posádka složená z dvanácti mladých lidí z Česka i Slovenska o měsíc později sešla v Liberecké iQLandii, aby zjistila, že tady jejich cesta zdaleka nekončí. Hned první noc je nečekalo nic menšího než realistická simulace letu na Mars s omezeným množstvím potravinových zásob, poruchovým raketoplánem a příkazy k všemožným experimentům – to vše jen na několika metrech čtverečních. Přes všechna očekávání a několik poruch přívodu kyslíku do raketoplánu přežila posádka až do ukončení simulace v osm hodin ráno ve zdraví a v plném počtu (možná až na kruhy pod očima). „Organizátoři na začátek nemohli přichystat lepší aktivitu. Při obtížné práci a stresových situacích jsme se opravdu seznámili lépe, než by to dokázala jakákoli jiná hra,“ uvedl palubní inženýr Tomáš Faikl v článku na stránkách svého gymnázia.

Finalisté Expedice Mars – dočasná expozice iQLandie

Během tří dnů pobytu v Liberci si celý kolektiv prošel sérií experimentů, her, přednášek, psychologických dotazníků a osobních pohovorů. To nejlepší přišlo nakonec, astronautický výcvik v belgickém Evropském vesmírném centru (ESC). Dlouhou cestu do Belgie v mikrobuse zvládli všichni, díky předchozímu nácviku simulace v malém prostoru, bez problémů.

Astronautický výcvik aneb Jak snadno a rychle přistát s raketoplánem

Simulátory chůze po povrchu Měsíce a Marsu, leteckého přetížení (tzv. multi-axis chair) a stavu beztíže nám (kromě hodin zábavy) poskytly zkušenosti a odhodlání ke zdárnému absolvování poslední simulace finále – let raketoplánem. Zatímco se čtyři piloti vydali do kabiny potýkat se s více jak 200 různými klikami a páčkami, zbytek v řídící stanici dohlížel na funkčnost systémů podpory života, rychlost a úhel stoupání a v neposlední řadě aktuální stav počasí na přistávací ranveji. Díky sehrané práci pilotů i řídícího střediska předala Expedice Mars raketoplán Atlantis zpět do vlastnictví NASA bez jediného škrábnutí.

Marťani v Parlamentu

Po návratu z Belgie na posádku i velitele čekalo přijetí v Poslanecké sněmovně PČR. Po slovech na uvítanou od předsedy Výboru pro sociální politiku Jaroslava Zavadila v sále Poslanecké sněmovny proběhl ceremoniál jmenování hlavní a záložní posádky a na závěr i po dlouhé cestě zasloužený oběd v poslanecké restauraci.

Finále… a co dál?

Expedice Mars dala vzniknout mnoha přátelstvím. Loučení by bylo o to těžší, kdyby se už teď nevědělo, kdy se celá posádka znovu setká – a Vy můžete s námi! Už v únoru příštího roku podstoupí hlavní posádka více jak 60 hodinovou simulaci mise na Mars. Během tohoto času bude záložní posádka představovat Expedici Mars veřejnosti a mimo jiné zprostředkovávat kontakt mezi raketou a okolním světem.

Pokud Vás Expedice Mars zaujala, určitě zkuste své štěstí a přihlaste se do Expedice Mars 2016. Další mise na Mars startuje už příští rok v dubnu!

 

Expedici Mars organizuje Dětská Tisková Agentura (DTA) ve spolupráci s Českou kosmickou kanceláří (ČSO) a Slovenskou organizáciou pre vesmírne aktivity (SOSA). Patrony soutěže jsou první československý kosmonaut Vladimír Remek a první slovenský kosmonaut Ivan Bella. Patnáctý ročník mimo jiné podpořila iQLandia Liberec, Igráček™ a Sdružení pro dopravní telematiku (SDT).


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...