Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Do nového školního roku s elánem – a s novými nápady pro mimoškolní činnost

Start nového školního roku přináší kromě obvyklých rodičovských starostí spjatých s výukou a prospěchem jejich ratolestí i „věčné“ dilema týkající se náplně jejich volného času. S kým, jak a kde…

  • Publikováno: 11. 09. 2014

Velmi zjednodušeně řečeno: sbor dobrovolných hasičů s obvyklou „přípravkou“ pro požárnický potěr, folklorní soubor, turistický, skautský nebo pionýrský oddíl zase není tak těžké nalézt. A to ani v relativně malých obcích nebo jejich blízkém okolí. „K tomu, aby rodiče a jejich ratolesti mohli rychle zjistit a efektivně vyhodnotit nabídku, která je v tomto ohledu v okolí jejich bydliště k mání, slouží internetový portál Kamchodit.cz (www.kamchodit.cz). Interaktivní mapa na zmíněném webu obsahuje tisíce záznamů z celé republiky,“ připomíná Ondřej Šejtka, místopředseda České rady dětí a mládeže (ČRDM), která za provozem portálu stojí.

A na co by měli podle šéfa České rady Aleše Sedláčka rodiče dbát při výběru mimoškolních aktivit pro svá dítka? Rodiče by měli především svému dítěti naslouchat a výběr mimoškolních aktivit provést spolu s ním. Pokud nevědí, na co je dítě šikovné, mohou si o tom promluvit třeba s učitelem. Měli by přihlédnout také k tomu, aby jejich potomek byl v dobré partě svých vrstevníků: vždyť to budou nenápadní spojenci při neformální výchově jejich syna či dcery. ‚Hra‘ v dobře vedeném oddíle dá dítěti do života spoustu užitečných dovedností,“ nastínil předseda ČRDM. Česká rada dětí a mládeže vypracovala „Devatero rad pro rodiče při výběru mimoškolních aktivit“, v němž dané téma rozebírá z různých úhlů pohledu. „Měl-li bych tedy rodiče na něco odkázat, pak na Devatero, volně přístupné na webu ČRDM (www.crdm.cz),“ doplnil Aleš Sedláček.

Internetové stránky zmíněné „střešní“ organizace dávají vcelku solidní přehled o pestrosti programové nabídky mládežnických organizací rozličného typu. V řadách členských formací ČRDM si na své přijdou vyznavači tradičních tábornických a turistických výprav a táborů s puncem foglarovské či indiánské romantiky, nadšení radioamatéři a hvězdáři, malí hasiči a záchranáři, mladí ochránci přírody nebo třeba ti, kteří se sdružují s přihlédnutím k významu, jaký přikládají svému náboženskému vyznání.

Pro ně všechny – a vlastně i mnohé další, neboť zapojit se mohou i neorganizované děti a mladí lidé – připravila ČRDM na počátek školního roku 2014/2015 dvě zajímavé celorepublikové akce.

V pátek 12. 9. bude zahájena geocachingová soutěž „Sametky“, jíž chce Česká rada připomenout dvacet pět let, jež uplynuly od Sametové revoluce. Název soutěžní hry je přitom vlastně zkratkou: jde o SAMETové vzpomínKY / SAMETové kešKY – v krabičkách („keškách“) ukryté texty skutečných příběhů vztahujících se k událostem z Listopadu 1989, respektive z éry nesvobody, která jim předcházela. Informace o soutěži budou k mání na www.sametky.cz.

Zhruba o měsíc později, v době od 9. do 12. října se uskuteční třetí ročník projektu „72 hodin“, který motivuje k uspořádání dobrovolnických akcí. Pořadatelé „72 hodin“ zájemcům vzkazují: Máš nápad, jak zlepšit místo, kde žiješ? Dej dohromady pár kamarádů, s nimiž nápad uskutečníš, nebrblej, mákni a buď cool! Potřebné informace se lze dozvědět na webu www.72hodin.cz.

 


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...