Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Čistíme svět fantazie!

Projekt Muzea Karla Zemana, Nadace české bijáky a České televize na digitální restaurování tří filmů Karla Zemana: Vynálezu zkázy, Barona Prášil a Cesty do pravěku.

  • Publikováno: 09. 07. 2014

Memorandum o tříleté spolupráci na projektu Čistíme svět fantazie podepsali v Karlových Varech generální ředitel České televize Petr Dvořák, předseda správní rady Nadace české bijáky Petr Šikoš a ředitel Muzea Karla Zemana Jakub Matějka. Projekt vzniká ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky. Jeho cílem je digitálně zrestaurovat tři vybrané české filmy ze Zlatého fondu české kinematografie z produkce Karla Zemana, představit je široké veřejnosti a zajistit jejich uchování v nejvyšší možné kvalitě i pro budoucí generace. Jako první projde digitální obnovou film Vynález zkázy, následovat budou snímky Baron Prášil a Cesta do pravěku. V plánu je zrenovovat každý rok jeden film. Do projektu se prostřednictvím veřejné sbírky může zapojit i odborná a široká veřejnost.

„Digitálním restaurováním chceme nejen zajistit uchování těchto jedinečných Zemanových filmů, ale zároveň jim i vdechnout nový život. Chceme tyto filmy opět představit světové veřejnosti i dnešním dětem v takové vizuální a zvukové kvalitě, v jaké je viděli diváci před více než padesáti lety,“ vysvětluje Jakub Matějka, ředitel Muzea Karla Zemana. „I těmito aktivitami naplňujeme poslání našeho muzea.“

K tomu, aby snímek mohlo vidět co nejvíce diváků, přispějí nejen slavnostní premiéry, které budou probíhat v několika zemích současně, ale i premiérové uvedení v České televizi. „Proces uchovávání a zpřístupňování českého národního filmového bohatství pro další generace je zcela v souladu s dlouhodobým posláním veřejnoprávní televize. Věřím, že Zemanovo klasické dílo v nové kvalitě může směle konkurovat současné tvorbě a potvrdí, že bylo právem vzorem a předobrazem pro řadu mezinárodně uznávaných tvůrců,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Garantem finanční stránky digitální obnovy filmů je Nadace české bijáky, která se od roku 2012 podílí na restaurování největších klenotů české kinematografie. Na svém kontě má již tři úspěšně zrestaurované snímky. Premiéra posledního z nich – legendární protiválečné komedie Ostře sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela – proběhla na MFF Karlovy Vary v sobotu. „Filmy Karla Zemana čeká restaurování podle mezinárodně uznávaných standardů a aktuálních technologických možností v rozlišení 4K v nejvyšší možné kvalitě,“ upřesňuje Petr Šikoš, předseda správní rady Nadace české bijáky.

Způsob a význam digitálního restaurování filmů

Digitální restaurování je velmi náročný proces. Film má jeho prostřednictvím získat obraz a zvuk jako v době své premiéry. Zároveň se však nesmí změnit umělecký záměr režiséra a nemají být překročeny technologické limity doby, v níž konkrétní dílo vznikalo. Nejde tedy o vydání nové, modernější verze filmu, ale o identické napodobení originálu, vytvořené na základě původních filmových negativů a jejich kopií.

Filmy budou restaurovány ve společnosti UPP, která má v tomto oboru řadu zkušeností. Restaurovala například takové skvosty české kinematografie jako Markétu Lazarovou, Hoří má panenko, Všechny dobré rodáky, několik filmů Jana Švankmajera, cyklus dokumentů Jana Špáty a řadu dalších. Při renovování využijí odborníci z UPP nejmodernějších technologií, používaných v digitální postprodukci.

Nejprve je nutné převést celuloidový film do digitální podoby, poté probíhá samotné restaurování. „Právě odstraňování nečistot a kazů je na celém procesu časově nejnáročnější a zabere v průměru půl roku práce,“ potvrzuje Ivo Marák, ředitel vývoje technologií společnosti UPP. „K tomu, aby film při obnovené premiéře vypadal tak, jak ho tvůrci vytvořili, je nutné prostudovat také všechny unikátní techniky a postupy, které byly při jeho tvorbě použity. Bez těchto znalostí nelze restaurování správně provést,“ dodává Marák. S jedinečnými postupy a filmovými triky, které Karel Zeman při natáčení svých filmů používal, se mohou seznámit všichni zájemci prostřednictvím expozice Muzea Karla Zemana. Nejenže se zde dozvědí, jak jednotlivé filmové scény vznikaly, ale principy některých filmových triků si mohou vyzkoušet na vlastních fotoaparátech a kamerách.

Restaurované filmy je také potřeba vizuálně přizpůsobit do podoby, v jaké byl film premiérově uveden. Na této kreativní části procesu renovace se bude podílet i Muzeum Karla Zemana, zejména prostřednictvím výtvarnice, spisovatelky a režisérky Ludmily Zemanové. Autorka, jež trvale žije v Kanadě, se na části tvorby svého otce autorsky spolupodílela. Společně s UPP spolupracovala i na převodu otcových filmů do digitální podoby.

Slavnostní světová premiéra a projekce pro děti z dětských domovů

Světová premiéra digitálně restaurované verze Vynálezu zkázy proběhne v příštím roce. Bude se konat nejen ve vybraných tuzemských kinech, ale i v zahraničí. Snímek bude uveden u příležitosti světové výstavy Expo 2015, kdy projekce navíc doprovodí výstava v Turínském filmovém muzeu. „Synergie tohoto spojení je dána nejen unikátností filmu, který reprezentuje celosvětový úspěch české kinematografie, ale i faktem, že právě na světové výstavě Expo 58 v Bruselu byl snímek poprvé uveden a zároveň oceněn Velkou cenou,“ vysvětluje generální komisař české účasti na světové výstavě Expo 2015 Jiří F. Potužník. Film bude uveden také v americké premiéře v New Yorku ve spolupráci s Českými centry. Uskuteční se rovněž výjimečná předpremiéra pro znevýhodněné děti a pro děti z dětských domovů. Každý další rok pak bude následovat premiéra jednoho nově zrestaurovaného filmu.

Přispět na záchranu filmů může každý

Do záchrany Zemanova díla se bude moci zapojit odborná i široká veřejnost prostřednictvím veřejné sbírky Nadace české bijáky. Lidé mohou na digitální restaurování přispět zasláním DMS ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87777, zasláním libovolné finanční částky na transparentní účet nadace – 107-5652650247/0100, prostřednictvím portálu Darujspravne.cz nebo zakoupením dárku (podepsané fotografie, plakátu, Blu-ray, apod.) z nabídky Nadace české bijáky. Více informací na www.bijaky.cz.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...