Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Česká expozice na Floriade 2012

Vypravíte-li se do nizozemského Venlo do 7. října, jistě neminete výstavu Floriade. Americká stanice CNN ji řadí mezi deset nejvýznamnějších světových akcí letošního roku.

  • Publikováno: 13. 07. 2012

Floriade je světová zahradnická výstava. Je výrazem mezinárodní spolupráce, dobré vůle, společné péče o náš nedělitelný svět. Další příležitost spatřit Floriadu budeme mít až za deset let. Patronát nad ní převzala Její Veličenstvo královna Beatrix.

Na mapě rozlehlého areálu jsou vyznačeny všechny expozice ze čtyřiceti zemí z celého světa, včetně české. Ale málem tomu tak nebylo.

Účast na výstavě obvykle připravují ministerstva a společenství zahradnických firem jednotlivých zemí několik let předem. Je nutno promyslet téma expozice, zpracovat projekt úpravy a plán fungování expozice po dobu půl roku, zajistit příslušná povolení, vybudovat expozici, udržovat ji, oživovat ji programem. Tak se zachovala většina zúčastněných zemí. Česká republika ve svých ministerstvech ani zahradnických uskupeních oporu nenašla. Zabezpečilo ji tedy malé občanské sdružení, Asociace Entente Florale CZ – Souznění. K dnešnímu datu žádné ministerstvo přes předběžné přísliby českou expozici nepodpořilo. Vznikla díky osobním kontaktům, na náklady holandských spřátelených zahradnických firem, nizozemského organizátora Floriady a na osobní náklady lidí, kteří expozici zajišťovali. Organizačně vypomohly jednotlivé české firmy.

Do Nizozemska měli podle plánu vycestovat studenti, obsluhovat naši expozici a propagovat v cizích jazycích svou zem. Učili by se komunikovat se světem, uvědomili by si, jak důležité je umět jazyky a jak hrdí jsou na místo, kam patří. Ale bez peněz toto nebylo možné. Překvapivě ani největší české organizace sdružující zahradnické firmy nedokázaly spojit síly na podporu české expozice.

Nicméně nastala příznivá konstelace a našli se lidé, kteří vpravdě zázrakem českou expozici přivedli na svět. Původní projekt autorské trojice Ondřej Semotán – Monika Paďourová – Klára Dědová s bohatými výsadbami, květnatým trávníkem a krásným pavilonem v duchu Komenského díla Škola hrou nebylo možné bez peněz realizovat. Expozice je tedy skromná, ale čistá a silná. Oslovuje zejména architekty, umělce, filosofy. Obsahuje umělecké dílo, trávník a svah porostlý trvalkami. Nicméně souhlasíme s panem Janem Stanzelem a jeho konstatováním v časopisu Zahrádkář 7/2012: „Je škoda, že se Česká republika, která světu dala nemálo zajímavých odrůd a kvalitních výpěstků a může nabídnout i mnoho jiného, prezentuje jen takto.“

A proč právě zmíněná Asociace věnovala tolik energie vzniku české expozice?

Nejdůležitější každoroční akcí Asociace je putovní výstava Má vlast. Jejím prostřednictvím děkujeme lidem, kteří proměňují opomíjená místa našich obcí a měst v místa příjemná pro život. Zlepšují tak místní vztahy, zvyšují národní sebevědomí a prestiž naší země ve světě. Výstava Má vlast přijede na Floriadu v neděli 23. září 2012 u příležitosti českého dne, který pořádá nizozemská kancelář organizace CzechTourism.

Při své cestě areálem Floriady potkáte nepřeberné množství nakvétajících a proměnlivých letniček, trvalek i skalniček, skleník plný fantastických orchidejí, zahrady se zrající zeleninou, ovocem a polštáři bylinek, pavilony s novými technologiemi, projevy kulturních tradic národů z různých koutů světa. Možná spočinete i ve dvou expozicích, jejichž obsah je především duchovní. V izraelské, a v té naší, české. Je umístěna v sekci Vzdělávání a inovace.

Ve zvlněné české krajině se podle projektu nizozemské zahradní architektky Suzan Faessen majestátně tyčí socha kaple od sochaře Václava Fialy. Je symbolem smíření. Na informační ceduli, ve třech světových jazycích, sděluje česká expozice světu nestárnoucí vzkaz učitele národů Jana Ámose Komenského: „Všichni na jevišti tohoto světa stojíme a cokoli se tu koná, všech se týče.“


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...