Přidat inzerci

Facebook

Navigace


Borůvkový ráj v Bor(ůvk)ovanech

IX. ročník BORŮVKOBRANÍ se koná v Borovanech u Českých Budějovic 13. a 14. července v rozsáhlém areálu bývalého kláštera u náměstí.

Modré kuličky vás budou na ojedinělé gastronomicko-kulturní akci, kde se vše točí kolem borůvek, provázet po celý víkend na každém kroku.

Svůj program si zde vybere každý – děti i dospělí. Na borůvkovém řemeslném jarmarku s občerstvením zakoupíte vše borůvkové – džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, borůvkové portské víno, náušnice, hrníčky

Novinkou letošního Borůvkobraní je na podzim roku 2012 založená ukázková borůvková zahrada v parku v těsném sousedství klášterní prelatury. Na osmi záhonech roste 64 sazenic osmi druhů zahradních borůvek. Odborník na pěstování zahradních borůvek vám poradí, jak je nejlépe pěstovat, a sazenice zde můžete hned zakoupit. (Borůvková zahrada je otevřena denně od května do září).

Borůvkový ráj – to je název výstavy výtvarných výtvorů dětí (uvidíte borůvkové skřítky, víly, zátiší), fotografií borůvek i ručních prací místních žen s borůvkovou tématikou.

Na Borůvkobraní načerpáte inspiraci na borůvkové dobroty, které představí mistr kuchař Petr Stupka, o léčivých účincích lesních bobulí se přesvědčíte v Borůvkové lékárně. Rádi se originálně krášlíte? Pak právě pro vás je připraven kurz borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či korálků ve výtvarných dílnách v parku.

Máte strach, že vaše malé děti se na jarmarku budou nudit? Bojíte se zbytečně. I na ně v Borovanech pamatují. Čekají na ně pohádky divadélka Játojsem a loutkového souboru Jiskra, kejklířské kousky Vojty Vrtka, historické kolotoče a borůvkové soutěže a hry v parku.

Jak moc jim borůvky chutnají, mohou děti předvést při nedělní soutěži dvojic jedlíků O poklad borůvkového koláče a dospělí v soutěži jedlíků O krále borůvkových knedlíků. Všichni se pak mohou zúčastnit Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za 1 minutu.

Nechybí bohatý kulturní program. Sobotní den je věnovaný folkloru, lidové muzice, s večerním koncertem bratislavské cikánské kapely Romano stilo – Gipsy World. V neděli se vystřídají nejrůznější žánry zaměřené na všechny věkové kategorie, celou akci zakončí večerní koncert brněnské folkové kapely Poutníci.

Doprovodné akce letošního ročníku:
– cyklistický vyznačený okruh „Na kole okolo Bor(ůvk)ovan“ v okolí Borovan (26 km) s razítkovými místy a borůvkovou odměnou v cíli (mapka na razítka v infocentru)
– sleva 10% ze vstupného v Parku exotických zvířat ve Dvorci a na výstavě Půda plná pohádek na Borovanském mlýně (se vstupenkou z Borůvkobraní)

Vstupné na celý víkend (náramek): základní 80 Kč, děti 6 – 15 let, osoby se ZTP a senioři nad 70 let 40 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí a max. 3 děti) 200 Kč, děti do 6 let zdarma. Do areálu není dovolen vstup s koly a se psy.


Asociace dětské rekreace ADAM.cz Česká rada dětí a mládeže Ekopobyt Hry a hlavolamy Mravenec CK topinka Trapsavec Think Creative Pionýr
Reklama


Prosím čekejte, tato akce může chvilku trvat...